latinica  ћирилица
10/05/2017 |  17:10 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Ruski naučnici napravili vještački vulkan

Naučnici iz Rusije su prvi u svijetu uspjeli da naprave simulaciju procesa u vulkanu pomoću jedinstvene mašine za elektronsko varenje, prenijela je agencija „Tas“.
Vulkan - Foto: Screenshot/YouTube
VulkanFoto: Screenshot/YouTube

Naučnici Instituta za nuklearnu fiziku i Instituta za geologiju i minerale sibirskog odjeljenja Ruske akademije nauka su tom mašinom rastopili stijene uzete iz vulkana Avačinski na Kamčatki.

Glavni naučni saradnik Instituta za geologiju Viktor Šarapov otkrio je da će primjena mašine pomoći da se izrade modeli seizmičkih procesa na dubinama između 40 i 70 kilometara, kao i izučavanje ruda.

Šarapov je istakao da je eksperiment topljenja ksenolita, stijena koje lava izbacuje na površinu, važan jer omogućava uvid u proces topljenja stijena na velikim dubinama bez uticaja spoljnih faktora i način na koji se mikrodelovi ksenolita pretvaraju u rude. Takođe će putem matematičkih i fizičkih modela moći da se predviđaju seizmičke aktivnosti.

„Ovo je prvi ovakav eksperiment u svijetu, sa jedinstvenom tehnikom“, dodao je Šarapov.

Elektronska varilica proizvodi 10 megavata energije po kvadratnom centimetru i njom je moguće simulirati i ulazak meteorita u Zemljinu atmosferu, a kako dostiže temperaturu od 3.300 stepeni Celzijusa može da topi i metale, čak i volfram koji je najtvrđi u periodnom sistemu.

Pomoću nje, tvrde naučnici, biće moguće stvarati materijale sa određenim svojstvima i nanoprašinu.

Izvor: RTS