latinica  ћирилица
08/05/2017 |  16:37 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Vjenčali se na Mont Everestu

DŽejms Sisom (35) i Ešli Šmider (32) iz SAD penjali su se tri sedmice kako bi došli do baznog kampa na Mont Everestu na 5.180 metara nadmorske visine.
Vjenčali se na Mont Everestu (Foto: Charleton Churchill) -
Vjenčali se na Mont Everestu (Foto: Charleton Churchill)

Ni velika hladnoća, ni probijanje kroz snijeg, ni visinska bolest nisu ih omeli da ostvare svoj san - da se vjenčaju na Krovu svijeta.

Godinu dana planirali su to putovanje, a kada su došli na vrh, u šatoru su se pripremili za vjenčanje. Iako je temperatura zahtijevala toplu odjeću, Ešli je obukla klasičnu vjenčanicu, a elegantne cipele zamijenila alpinističkim gojzericama. Ipak, osmijeh joj nije silazio s lica.

- Mnogo smo razgovarali i razmišljali o tome gdje da se zakunemo jedno drugom na vjernost. I koliko god smo željeli da naši najbliži budu sa nama u tim trenucima, prevladala je ova ideja. Oboje smo veliki ljubitelji prirode i već smo bili na visini od 4.200 metara. Ipak, znali smo da će put do baznog kampa na Everestu biti puno teži, i fizički i psihički, od bilo čega što smo do tada iskusili - ispričala je Ešli.

Pronašli su i fotografa Čarltona Čerčila koji je pristao da se sa njima upusti u ovu avanturu. On je fotograf specijalizovan za pustolovna vjenčanja koji je s njima putovao sve od Kalifornije.

- Želio sam da dokumentujem put do vjenčanja sa svime što su osjećali i preživljavali, ali i ljubav koju osjećaju jedno za drugo. Јoš više od toga sam želio prikazati kontrast između zastrašujuće veličanstvene planine i krhke ljubavi između dvoje ljudi - rekao je Čerčil.

Nakon vjenčanja vratili su se helikopterom sa ove veličanstvene planine.

Izvor: Agencije