latinica  ћирилица
08/05/2017 |  15:19 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Srbija: Svake godine od raka jajnika oboli 750 žena

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli više od 750 žena, dok godišnje ova bolest uzme više od 450 života, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

Predsjednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske Aleksandar Stefanović rekao je da je rak jajnika najsmrtonosniji od svih ginekoloških maligniteta jer ne postoje rani simptomi.

On navodi su simptomi nespecifični i dovode se u vezu sa digestivnim i urinarnim traktom, oticanjem trbuha, podrigivanjem, štucanjem, što se može pojaviti i kod drugih oboljenja, a nekada i kod zdravih ljudi.

"Kada se simptomi pojave i pacijent ode na pregled, bolest je već u trećem, četvrtom stadijumu, kada je preživljavanje 30 do 40 odsto", rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, drugi problem kod ove bolesti jeste što medicina još uvijek nema adekvatan skrining, odnosno adekvatno rano otkrivanje.

"Redovni i češći ginekološki pregledi, ne samo u starijem životnom dobu, nego i kod mlađih žena, povećavaju šansu da se bolest otkrije u nekoj ranoj fazi i da se može izlečiti", poručio je Stefanović.

On ističe da su uzročnici raka jajnika djelimično nepoznate, slučajne mutacije gena, na koje se ne može uticati niti se mogu predvidjeti.

"Ovo je bolest od koje obolevaju prevashodno starije žene, ali, kao što vidimo, ne zaobilazi ni mlađu populaciju", naveo je Stefanović, koji je i direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je u proteklih 20 godina Srbija izgubila 10.000 žena koje su umrle od ove bolesti.

Mihajlovićeva je navela da će se zalagati za postojanje višeg nivoa brige i za žene koje su u ranoj fazi bolesti, ali i za one u kasnijim fazama kako bi se kroz takozvane hospise ta briga podigla na viši nivo.

"Zalagaću se da mlade žene koje još nisu postale majke, a imaju detektovanu bolest, kroz banku ćelija nakon ozdravljenja mogu to postati", rekla je Mihajlovićeva.

Konferenciju su povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika organizovali Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori", Udruženje ginekologa onkologa Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije.

Izvor: SRNA