latinica  ћирилица
08/05/2017 |  11:08 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Naučnici na tragu načina da zaustave rast tumora

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu prvi put su uspjeli da izmijene gen i u tijelu napadne sam centar za razvoj karcinoma, piše magazin "Nature Biotechnology".
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Ovaj tim je u studiji sprovedenoj na miševima, novom metodom uspeo da zaustavi rast tumora, i životinjici produži život. Ova metoda cilja spojene gene koji nastaju kada se dva gena povežu u jedan hibrid, koji često stvara abnormalne proteine, a ovi izazivaju tumore. Naučnici su uspjeli da te spojene gene, takozvani hibrid zamijene genima zaduženim za ubijanje ćelija raka.

"Prvi put je izmjena gena upotrebljena za modifikovanje spojenih gena. To je zaista uzbudljivo jer bi moglo da bude osnova za razvoj potpuno novog pristupa u liječenju raka", rekao je Đian Hua Lo, koji vodi tim istraživača.

Nakon što su uspejli da zamijene gene, naučnici su ih ubacili u miševe saljudskim tumorima prostate i jetre. Oni su se ubrzo smanjili za trideset procenata, i više nisu rasli.

Gen pomaže da se na tačno određenom mjestu u DNK locira "loš" gen i zamijeni drugim. To je, u suštini, prirodni meanizam kopiran od bakterija i njihovog načina odbrane od virusa.

Ta tehnika i ranije je korišćena u borbi protiv raka, i to za podsticanje imunog sistema da napadne određene ćelije raka. Prednost ove tehnike je to što ne uništava zdravo tkivo, jer se spojeni geni javljaju samo u malignim ćelijama, koje se i napadaju.

Izvor: Nedeljnik