latinica  ћирилица
07/05/2017 |  16:00 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Trebinje- Sve više oboljelih od dijabetesa

Na području Trebinja evidentirano je oko 2.500 osoba oboljelih od dijabetesa, u velikom porastu je broj oboljelih starosti od 35 godina, a veliki broj je i djece, rekla je Nada Bijedić, predsjednik Skupštine Udruženja dijabetičara Trebinje.
Dijabetes - Foto: ilustracija
DijabetesFoto: ilustracija

Bijedićeva je istakla da je od ove bolesti evidentirano 14-oro djece do 15 godina, a 29-oro do 18 godina, napominjući da je u porastu oboljenje od dijabetesa "tip 2".

Bijedićeva je istakla da Udruženje kontinuirano radi na prevenciji dijabetesa, ranom otkrivanju i dijagnostifikovanju šećerne bolesti, prevenciji akutnih i hroničnih komplikacija kod dijabetesa, smanjenju stigme i diskriminacije oboljelih od dijabetesa, promovisanju zdravih stilova života, bori se za prava dijabetičara kod svih aktera društva, naročito kod onih koji kreiraju politiku zdravstva.

Članovi Udruženja posebnu zahvalnost su izrazili Bijedićevoj koja svojim trudom i nesebičnim zalaganjem uspijeva da im omogući nabavku potrebne opreme kako bi im olakašala život sa dijabetesom.

Tako su i danas građanima sa visokim vrijednostima šećera u krvi podijeljeni aparati za mjerenje šećera sa pripadajućim trakicama, kojih je obezbijeđeno 40, dok su najmlađi članovi Udruženje dobili nove, preciznije i savremenije aparatiće, trakice, lancete, frižidere za inzuline, inzulinske igle za manje boli, kreme za njihove prstiće, te prirodne zaslađivače.

Za jednu slijepu osobu Udruženje je obezbijedilo aparat za mjerenje šećera u krvi sa govornom funkcijom. Aparate je donirala kompanija Velion.

Četrnaestogodišnji Vaso Kraljević iz Trebinja kaže da se sa dijabetesom bori od šeste godine i da život sa ovom bolešću nije nimalo lak, ali da se navikao i da mu je mjerenje šećera četiri do šest puta dnevno i davanje inzulina postala rutina.

Vaso kaže da će mu mnogo olakšati ovaj savremeni aparat, u obliku telefona koji je danas dobio jer je lak za rukovanje i korištenje na putovanjima.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Trebinje danas su sproveli akciju mjerenja šećeri u krvi, građanima je podijeljen edukativni material, a u popodnevnim časovima će biti održana interaktivna-edukativna radionica.

Izvor: SRNA