latinica  ћирилица
03/05/2017 |  19:22 | Autor: RTRS

Dva piva ublažavaju glavobolju?

Studija koju su sproveli istraživači Univerziteta u Griniču, tvrdi da dvije krigle piva (dvije pinte - 1,14 litara) mogu da budu efikasnije u ublažavanju bola od analgetika.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Poslije analize 18 različitih studija, naučnici su zaključili da količina alkohola u krvi od oko 0,08 odsto dovodi do rasta praga bola, istovremeno snižavajući njegov intenzitet.

Zaključci ukazuju da je alkohol efikasan analgetik, koji omogućava medicinski relevantno smanjenje intenziteta bola. To može da bude objašnjenje neadekvatne upotrebe alkohola od osoba sa stalnim bolovima, uprkos potencijalnim dugoročnim posljedicama po zdravlje, navode stručnjaci.

Prema njihovim navodima, alkohol sadrži sličan nivo kodeina koji pomaže oslobađanju od bolova.

Nije, međutim, jasno da li je to posljedica sniženja nivoa anksioznosti, zbog čega pomislimo da bol i nije toliko strašan, ili zbog stvarnog uticaja na moždane receptore. Bez obzira na to, smanjenje bola je primjetno.

Stručnjaci, naravno, nisu zaboravili da napomenu da ovo ne znači da je alkohol dobar za zdravlje i da pretjerana i dugotrajna konzumacija može izazvati više štete nego koristi.

Izvor: Agencije