latinica  ћирилица
02/05/2017 |  18:23 | Autor: RTRS

Plastični putevi, revolucionarno rješenje za gušenje u đubretu (VIDEO)

Na svijetu postoji 40 miliona kilometara puteva za čiju gradnju je, do sada, utrošeno stotine milona buradi nafte, odnosno bitumena, koji se od nje pravi.
Plastični putevi - Foto: Screenshot/YouTube
Plastični puteviFoto: Screenshot/YouTube

Škotski inženjer Tobi Makartni je, pošavši od toga kako u isto vrijeme popraviti oštećene puteve i smanjiti ogromnu količinu plastičnog otpada, došao do potencijalno spasonosnog rješanja za oba problema. Stvorio je asfaltnu masu kojoj je dodata otpadna plastika i time uspio da stvori jaču, trajniju i otporniju asfaltnu masu.

Makartni je na ovu ideju došao kada je u Indiji videi da lokalno stanovništvo otpadnom plastikom puni udarne rupe na putevima, koju potom pale kako bi se istopila i popunila rupu.

To ga je inspirisalo da razvije industrijsku metodu proizvodnje asfalta pomoću otpadne plastike. Njena suština je u dodavanju mješavine plastičnih granula u asfaltnu masu. Granule zamijenjuju određeni procenat bitumena, koji povezuje sve ostale satojke, kao što su rizla, pijesak i drugi.

Svoj izum prvo je probao asfaltirajući put do svoje kuće, a dvije opštine u Engleskoj već su počele da grade puteve koristeći njegov izum.

Izvor: B92