latinica  ћирилица
30/04/2017 |  11:33 | Autor: RTRS

Predsjednik Sobranja: Ne priznajem DŽaferija za predsjednika

Predsjedavajući makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski rekao je da ne priznaja Talata DŽaferija za novog predsjednika parlamenta i da će zakazati novu sjednicu kada za to budu stvoreni uslovi.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Veljanovski je napomenuo da je 27. aprila prekinuo sjednicu i da on, kao predsjedavajući, nije bio u sali.

"Nema dokaza o kvorumu, nije bilo nijednog zaposlenog iz administracije koji bi prebrojao glasove i konačno informacija nije objavljena u Službenom listu", rekao je Veljanovski za televiziju "Sitel".

On je objasnio da poslovnik predviđa da izabrani predsjednik da svečanu izjavu, što je u slučaju DŽaferija zaobiđeno.

Veljanovski, bivši dugogodišnji predsjednik makedonskog Sobranja, poručio je da će nastaviti rad i zakazati novu sjednicu parlamenta kada za to budu stvoveni uslovi.

Do nemira u zgradi Sobranja došlo je 27. aprila nakon što je nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Talat DŽaferi, glasovima SDSM-a i albanskih partija, izabran za predsjednika parlamenta.

Iz MUP-a je saopšteno da su građani, koji su protestovali u organizaciji pokreta "Za zajedničku Makedoniju", nasilno ušli u zgradu Sobranja, te da je prilikom narušavanja javnog reda i mira povrijeđeno oko 100 lica

Lider SDSM Zoran Zaev, čija je stranka sa parlamentarnim partijama Albanaca formirala skupštinsku većinu, očekuje da Veljanovski do utorka preda vođenje Sobranja DŽaferiju, čiji su izbor za predsjednika Sobranja priznale EU, SAD, NATO, OEBS i druge institucije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Јi, koji danas dolazi u Skoplje, najavio je da će se sastati sa DŽaferijem.

Izvor: SRNA