latinica  ћирилица
30/04/2017 |  11:31 ⇒ 11:41 | Autor: RTRS

Navršavaju se 22 godine od zločinačke akcije "Bljesak"

Sutra se navršavaju 22 godine od akcije hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih je 55 žena i 11 djece, dok je srpski narod protjeran iz tog dijela Hrvatske.
Kolona izbjeglica iz Z.Slavonije - Foto: arhiv
Kolona izbjeglica iz Z.SlavonijeFoto: arhiv

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na Zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad" i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kome je u to vrijeme živjelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavijestili pripadnike UN, koji su pobjegli prije akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi Zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema "mostu spasa" preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Okučani i u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj 1. i 2. maja 1995. godine ležali su razbacani leševi, unakažena tijela žena, djece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari.

Pripadnici argentinskog kontingenta Unprofora posvjedočili su tada da su hrvatske snage cisternom spirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš.

Ovaj put je kasnije presvučen novim slojem asfalta da bi bili sklonjeni svi tragovi ovog zločina.

U akciji "Bljesak" preživjeli civili koji nisu pobjegli odvedeni su u logore za civile, pa je taj prostor ostao potpuno ispražnjen, a njihova imovina zatim je opljačkana, popaljena i uništena.

U Gradišci će sutra biti obilježene 22 godine od stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji. Organizatori su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, opština Gradiška i Udruženje protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Parastos žrtvama stradanja u akciji "Bljesak" sutra će biti služen i u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Izvor: SRNA