latinica  ћирилица
30/04/2017 |  08:47 ⇒ 08:51 | Autor: RTRS

Sok od kupusa prija želucu

Da li ste znali da svjež kupus sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma?
Kupus u službi zdravlja (Foto:Dreamstime) -
Kupus u službi zdravlja (Foto:Dreamstime)

Osim što spriječava avitaminozu, liječi i sluzokožu organa za varenje, a topla supa od kupusa olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika. Za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus ili kuvan na pari, jer sadrži obilje neophodnih mineralnih soli, vitamina, kao i hlorofil.

U narodnoj medicini sok od kupusa preporučuje se u terapiji čira na želucu. Ovaj ljekoviti napitak trebalo bi uzimati između obroka, a ukoliko izaziva smetnje prilikom varenja, sat poslije jela. U tom slučaju, pre objeda treba popiti čaj od kamilice i kima.

Da biste dobili sok, isjeckajte 500 g kupusa, sameljite ga, malo posolite i ostavite da odstoji. Potom kupus procijedite kroz gazu, a sok držite u frižideru.

Supu od kupusa spremite na sledeći način: u šerpi zagrijte 3 supene kašike ulja, kratko propržite 2 supene kašike brašna, pa dodajte usitnjeno lišće kupusa. Promiješajte i zalijte vodom do željene gustine. Kuvajte uz dodatak lovorovog lista, bibera u zrnu i biozačina. Kad kupus omekša, umiješajte sitno isjeckan čen bijelog luka, peršunov i celerov list i 2 supene kašike kisele pavlake.

 

Izvor:B92