latinica  ћирилица
30/04/2017 |  08:25 ⇒ 08:33 | Autor: RTRS

Pjesma, igra i trubači priredili nezaboravno veče u Trebinju (FOTO)

U Trebinju su večeras održani Sabor folklora i Međunarodni festival folklora na kojima je nastupilo 13 folklornih društava iz sedam zemalja, među kojima i pobjednici Sabora trubača u Guči - orkestar Gvozdena Rosića.
Trebinje - folklor - Foto: SRNA
Trebinje - folklorFoto: SRNA

Pred mnogobrojnom publikom nastupila su trebinjska kulturno-umjetnička društva "Hercegovina", "Alat" i "Јovan Dučić", a tradiciju svojih krajeva predstavila su i društva "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice, "Abrašević" iz Čačka, "Igalo" iz Igala, "Zora Hercegovine" iz Bileće, "Nevesinje" iz Nevesinja, baletska škola "Lujo Davičo" iz Beograda, kao i društva iz Grčke, Bugarske, Litvanije i Poljske.

Sabor je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić koji je istakao da je, uz njegovanje tradicije, najveća vrijednost ovakvih druženja sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladima različitih naroda koje veže ljubav prema folkloru.

Đurić je naveo da je gradska uprava svesrdno podržala ovu smotru, smatrajući da ona promoviše baštinjenje vrijednosti svih naroda i kultura, pridonosi nastojanjima da se u globalizovanom svijetu sačuvaju kulturne različitosti, te da je smotra folklora dobra prilika i da se nauči o kulturi drugih naroda i njihovoj tradiciji.

Potpredsjednik Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Hercegovina" Žarko Vujadinović izrazio je nadu da će tradiciju, koju su započele ove generacije folkloraša iz Petrovog Polja, nastaviti i njihova djeca.

Organizator 13. Sabora folklora i 4. Međunarodnog festivala folklora su KUD "Hercegovina" iz Petrovog Polja, Turistička organizacija grada Trebinja i organizacija "Blue Diamond Events" iz Beograda.

Izvor: SRNA