latinica  ћирилица
29/04/2017 |  19:02 ⇒ 30/04/2017 | 08:58 | Autor: RTRS

HDZ ne odustaje od Izbornog zakona, sporan izbor hrvatskog člana Predsjedništva (VIDEO)

Izmjene Izbornog zakona, ili će biti dovedeni u pitanje izbori 2018.godine - poručuju iz HDZ-a, dan nakon što su u hitnu parlamentranu proceduru uputili izmjene.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Ono što je sigurno, izmjena načina izbora srpskog člana Predsjedništav BiH neće biti, ali bi o izboru hrvatskog i bošnjačkog trebalo da bude raspravljano u parlamentu BiH , 4. maja.

Hrvati traže izmjene u izboru delegata u Domu naroda Federacije, i postupanje po odluci Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru.

Predložene izmjenene ne utiču na izbor srpskog člana Predsjedništva, a pitanje načina izbora u Federaciji stvar je dogovora u tom entitetu.

"Republika Srpska ima svog predstavnika koga bira neposredno i tu postoji konsenzus svih i to se neće mijenjati", napominje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Klub hrvatskih delegata u Domu naroda za izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva traži da u Federaciji, kao jednoj izbornoj jedinici, budu formirana tri ad hok izborna područja, čime bi svaki od naroda imao pravo na izbor svog člana Predsjedništva.

"Želimo da regulišemo da dominantno bošnjačkim glasovima, evo da ne špekulšemo čijim, dobije se mogućnost da se ponovi izbor hrvatskog člana Predsjedništva to znači da sa 90% bošnjačkih glasova za jednog kandidata, kada bi svi Hrvati glasali za nekog, ipak mogao bi biti izabran neko drugi", izjavio je lider HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Iz SDA nema zvaničnog stava. Prijedlog, kažu, još nisu proučili, ali protive se svakoj podjeli u BiH. To, izvjesno je, dovodi u pitanje i podršku. U HDZ-u istrajni.

"Predložili smo nešto što je u ovom trenutku neophodno da ne bismo došli u situaciju da izbori 2018. godine dođu u pitanje, s obzirom na to da imamo obavezu da implementiramo odluku Ustavnog suda za grad Mostar, ali i nedavnu odluku za izbor delegata", izjavila je danas i Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Epilog bi mogao biti poznat već naredne sedmice.