latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:24 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Grad Trebinje, putem Fonda, finansira treću vantjelesnu oplodnju (VIDEO)

Grad Trebinje, putem novoformiranog Fonda solidarnosti, finansiraće u potpunosti treću vantjelesnu oplodnju. Riječ je o bračnim parovima koji nisu imali uspjeha u prethodnim pokušajima, koje je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja ili su postupak finansirali vlastitim sredstvima.
Natalitet - Foto: RTRS
NatalitetFoto: RTRS

Kao primarnu odluku o izdvajanju dijela raspoloživog novca, Fond solidarnosti donio je s namjerom da pomogne bračnim parovima koji do sada nisu imali uspjeha. Većina njih nema stalno zaposlenje.

"Treća vantjelesna oplodnja će biti u potpunosti finansirana iz sredstava Grada Trebinja, tačnije određenog broja ljudi koji imaju pravu sliku o Fondu solidarnosti", istakao je Mirko Đurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Veći broj bračnih parova, vantjelesnu oplodnju finansirali su sami. Sada, kaže Marija Stajić, nakon što su iscrpili mogućnost finansiranja putem Fonda zdravstva, za treći i naredne pokušaje, imaće novac u cijelosti.

"Suprug i ja smo bili već odustali, ali sada smo dobili volju, jer je to jedino preostalo od koga smo mogli dobiti podršku", kaže Stajićeva koja je i članica Udruženja "Bebe".

Na treću vantjelesnu oplodnju u Trebinju čeka 18 bračnih parova. Јedan od njih uskoro kreće u Češku. Članovi Udruženja „Bebe“, koji su se obratili Fondu solidarnosti, insistiraju da svakom bračnom paru treba pružiti priliku.

"Porodica koja krene na prvu vantjelesnu oplodnju i kada zna da ga čeka i druga od Fonda, i treća besplatna od Grada Trebinja, imaće više optimizma da će oplodnja uspjeti", ističe predsjednica Udruženja "Bebe" Snježana Misita.

U Udruženju su potvrdili da nema limita na starosnu granicu. Vantjelesnu oplodnju svojih sugrađana finansiraju Nevesinje i Bileća, a u Udruženju očekuju da njihovim stopama krenu i druge lokalne zajednice.