latinica  ћирилица
21/04/2017 |  09:40 | Autor: RTRS

Ostrvo na kojem se zaranja u “crno oko džinovske lobanje” (VIDEO)

Ronjenje u Plavoj rupi - podvodnoj pećini na ostrvu Gozo, jedno je od najfascinantnijih iskustava na svijetu.

Novinarka Silvija Marčeti opisala je svoju avanturu kao “skakanje u crno oko džinovske lobanje“, i ističe da ronjenje u ovom slanom jezeru može da bude podjednako zastrašujuće kao što zvuči.

Plava rupa duboka je 16 metara, a na njenom dnu nalazi se podvodni tunel od 80 metara koji vodi ka moru.

Voda je kristalno čista, ali što dalje ronite, okruženje postaje sve mračnije. Dubina u pojedinim dijelovima tunela dostiže 35 metara, pa čak i u najtoplijim mjesecima može da se dogodi da se naježite, što zbog niske temperature vode što zbog zagarantovanog naleta adrenalina.

Nakon predivnih prirodnih stijena, obojenih u purpurnu, žutu i plavu boju, kao i sunđera, sasa, riba, jegulja, hobotnica i ostalog raznolikog morskog života koji ispunjava tunel, slijedi najveća nagrada – velika vertikalna pukotina, zvana “dimnjak“.

Iskusni ronioci savjetuju da se u njoj roni sporo i da se koriste pretežno noge jer isuviše mahanja uzrokuje podizanje pijeska sa dna, što znatno smanjuje vidljivost. Pojačana fizička aktivnost takođe doprinosi bržem trošenju kiseonika, što znači da postoji mogućnost da turu završite mnogo ranije, a to svakako ne želite.

Na četiri metra dubine vidjećete predivan morski park, sačinjen od korala koji se protežu u otvoreno more. Ukoliko nemate želju da se otisnete u središte velikog, plavog, vodenog prostranstva, možete se vratiti nazad u pećinu i uživati u njenim čarima.

Ipak, u Plavu rupu ne možete sami. Moraćete da se zaputite u ronilački centar, gdje prosječna cijena obilaska pežine košta 40 evra. Za prolazak tunelom takođe vam je poseban specijalan sertifikat koji ukazuje na to da ste savladali vještine ronjenja do 40 metara dubine.

Do ostrva Gozo može se doći brodom sa Malte, a najbolje vrijeme za putovanje je od juna do septembra. Voda je najtoplija u avgustu, ali imajte u vidu da su tada gužve najveće. S druge strane, boravak u pećini toliko je spektakularan da ćete najvjerovatnije zaboraviti na gužvu čim zaronite u nju.

Izvor: Agencije