latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:30 | Autor: RTRS

Sačuvajte zube i lijep osmjeh u trudnoći

Blistavo bijeli izgled i zdravlje zuba čuvaju se i pravilnom ishranom, unošenjem puno vitamina C i uzimanjem tvrde hrane koja zahtijeva žvakanje.
Osmijeh (Foto: Thinkstock) -
Osmijeh (Foto: Thinkstock)

Samo uz redovnu higijenu usta i zuba, koja podrazumijeva pranje poslije svakog obroka, sačuvaćete lijep osmjeh u trudnoći.

Redovnim kontrolama kod zubara i supstitucionom terapijom fluor tabletama od četvrtog mjeseca trudnoće (po 1 mg dnevno) takođe se postiže željeni efekat.

Intenzivnija zaštita je posebno važna u ovom osjetljivom periodu jer beba u utrobi majke crpi sve neophodne minerale za svoje potrebe.

Kvarljivost i "trošnost" zuba pojačana je i zbog promjena u hormonskom sastavu, koji je praćen povećanim lučenjem progesterona i estrogena, što dovodi do zapaljenja desni. Mučnina i povraćanje, najčešći pratioci trudnoće, takođe dovode do pojave karijesa.

Oni povećavaju kiselost pljuvačke što može dovesti do oštećenja gleđi, a nakon toga i do nastanka početnog karijesnog žarišta. Strah od zubara zbog zdravlja bebe apsolutno je neopravdan, jer je svaka intervencija bezbjedna.

Izvor: Novosti