latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:50 | Autor: Agencije

Danas se obilježava Svjetski dan hemofilije

Svjetski dan hemofilije obilježava se danas, uz procjenu da u svijetu oko 400.000 ima tu urođenu bolest.
Svetjski dan hemofilije - Foto: ilustracija
Svetjski dan hemofilijeFoto: ilustracija

Procjenjuje se da je u svijetu svakoj četvrtoj osobi dostupno adekvatno liječenje.

Hemofilija je o neizliječiva bolesta, čije posljedice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, tako da se sva pažnja zdravstvenih institucija, ljekara kao i udruženja pacijenata usmjerena je na prevenciju i spriječavanje neželjenih posljedica bolesti.

Dr Dragan Mićić iz Instituta za majku i dete (Srbija) pojašnjava da je hemofilija urođena bolest, kod koje oboljelima nedostaje jedan faktor za zgrušavanje krvi. “Kada neko nema faktor za zgrušavanje krvi on je sklon krvarenju, koje nekada može biti opasno po život“, pojašnjava Mićić. Postoje pacijenti koji imaju umjereni oblik hemofilije, gdje krvarenje ne može da se zaustavi nakon povrede, ali postoje i oni sa težim oblikom kod kojih se krvarenja, najčešće u velikim zglobovima, javljaju spontano.

“Takva krvarenja su bolna, treba vremena da prođu, a poslije više godina zglob izgubi funkciju i dolazi do invaliditeta“, kaže sagovornik "Tanjuga" i dodaje da lijek za liječenje hemofilije ne postoji, ali postoje lijekovi za zaustavljanje ili spriječavanje krvarenja.

Zlatni standard u liječenju, dodaje on, jeste profilaksa ili preventivno davanje lijeka. Sa terapijom se počinje najčešće u drugoj godini života i traje cijeli život. Ranije su pacijenti za svaku terapiju, obično dva-tri puta nedjeljno, dolazili u bolnicu, a danas to rade sami ili uz pomoć medicinske sestre u kućnim uslovima.

Mićić naglašava da pacijenti koji se pravilno liječe ne mogu normalno da rade, da imaju život bez bola, da im životni vijek bude kao kod prosječne populacije i da ispolje sve svoje potencijale.

Јedna od komplikacija ove bolesti je propadanje zglobova i invaliditet. Propali zglob liječi se operacijom i zamjenom.