latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:00 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

"Aspen" planirao uništenje zaliha kako bi uslovio rast cijena lijekova

U internoj prepisci putem elektronske pošte, koja je dospjela u javnost, navodi se da su zaposleni u jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija "Aspen" pozivali na slavlje zbog rasta cijena lijekova za rak.
Voda i lijekovi - Foto: ilustracija
Voda i lijekoviFoto: ilustracija

Prema navodima britanskog dnevnika "Tajms", osoblje "Aspena" planiralo je tokom 2014. godine, kada je kompanija bila u sporu sa španskim Ministarstvom zdravlja oko cijena, da unište zalihe lijekova što bi dovelo do rasta cijene.

"Tajms" ističe da je "Aspen" nakon kupovine pet različitih lijekova za liječenje raka od britansdke kompanije "Glakso-Smit-Klajn" pokušao da te iste medikamente plasira u Evropi po 40 puta većoj cijeni.

Kompanija, čije je sjedište u Јužnoafričkoj Republici, a evropsko sjedište u Dablinu, kupila je pet lijekova 2009. godine u sklopu dogovora vrijednog 273 miliona funti.

List podsjeća da je cijena pakovanja lijeka "busulfana", koji se koristi u tretmanu za leukemiju, 2013. godine u Engleskoj i Velsu porasla sa 5,20 funti na 65,22 funte.

Skoro četvorostruko porasla je i cijena ostala četiri lijeka, uključujući leukeran, koji takođe koriste oboljeli od leukemije, i melfalan za rak kože i jajnika.

"Uspješno smo potpisali nove sporazume za nadoknadu i cijene. Rast cijena je u skladu sa ciljanim cijenama u Evropi, poput `leukerana` i više. To treba proslaviti", navodi se u prepisci.

U drugoj prepisci navodi se da je osoblje "Aspena" tokom spora oko cijena razgovaralo o uništenju zaliha.

Povećanje cijena lijekova omogućeno je "rupama u zakonu" i to koriste farmaceutske kompanije kada je isti medikament pod drugim imenom.

Izvor: Srna