latinica  ћирилица
13/04/2017 |  15:50 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Brčko: Nedostaje 1.500 doza petovalentnih vakcina (VIDEO)

Brčanskom zdrastvu, zbog nemogućnsoti isporuke od strane dobavljača, trenutno nedostaje 1.500 doza petovalentnih vakcina.
Brčko-vakcinacija - Foto: RTRS
Brčko-vakcinacijaFoto: RTRS

Kako navode u Domu zdravlja, problem je riješen pozjamicom vakcina iz entietskih zdrvstevnih ustanova, ali je problem i to što vakcina nema na tržištu. Njihova proizvodnja traje 18 nedjelja a počinje, po osnovu obavljene narudžbe odnosno uplate.

Nedostaju vakcine za primovakcinaciju djece koja se vakcinišu u trećem mjesecu života /tri doze u razmaku od 42 dana/, te za revakcinaciju djece u drugoj, petoj, odnosno šestoj, i u 14. godini.

Pododjeljenje za javno zdravstvo saopštilo je da je sprovelo proceduru nabavke vakcina za 2017. i 2018. godinu, ali je stigla samo jedna ponuda, za samo jednu vrstu vakcine.

"Kada budu nabavljene vakcine, učenici koji su završni razred osnovne škole a nisu vakcinisani, biće putem sredstava informisanja obaviješteni o mjestu vakcinisanja, kao i svi građani čija djeca treba da budu vakcinisana i revakcinisana", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da pomjeranje termina vakcinacije neće uticati na proces imunizacije kod djece.

Za pokretanje nove procedure za tenderski izbor dobavljča vakcina, moraće se sačekati da se ispoštuju pravila javnih nabavki, koje propisuje Zakon.