latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:31 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Pravi izbor za ukrašavanje jaja – lukovina, cvekla, spanać

Bliži se najveći hrišćanski praznik Vaskrs i vrijeme kada se farbaju jaja. Osim što domaćice brine koja je najbolja tehnika za oslikavanje, glavobolju zadaju i boje. Ljekari upozoravaju da one mogu sadržati i štetne materije.
Vaskrs - Foto: SRNA
VaskrsFoto: SRNA

Crvena nije dovoljno jarka, zelena je isprana – žale se domaćice na Veliki petak. I to nisu jedine zamjerke na boje za ukrašavanje jaja za Vaskrs.

Iz Centra za edukaciju potrošača Srbije navode da domaćice uglavnom sumnjaju u kvalitet boje zato što misle da ih ne proizvođači već prodavci miješaju sa bojama koje se koriste za zidove.

Niska cijena kesice trebalo bi da upali alarm da boja nije bezbjedna, a da li je prava provjeravaju sanitarni inepektori. Pred Vaskr je pojačana kontrola, ali samo na mjestima legalne prodaje boja.

"Ono što je sumnjivo šalje se na analizu u laboratorije koje su akreditovane i ovlašćene od ministra zdravlja. Uglavnom se ispituju teški metali kod farbi za jaja", objasnio je Goran Stojković iz Odjeljenja sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja Srbije.

Da ne bi strijepile dok čekaju te rezultate, domaćice moraju da znaju ko je prizveo boju, njen sadržaj i rok upotrebe. Sve to piše na deklaraciji koja mora da nosi i oznaku E od 100 do 180. Ona garantuje da bjelance smije da se jede i kada ga boja ofarba.

Iz Zavoda za javno zdravlje istaknuto je da rizici od boja koje su legalno na tržištu ne postoje.

"Јedan drugi rizik je značajniji kada govorimo o jajima, a to je rizik od trovanja – bakterijskih trovanja i preporuka je uvijek tvrdo skuvati. Ako je pukla ljuska treba ga brzo pojesti, jer ta napukla ljuska omogućava prodor mikroorganizama i kvarenje takvog jajeta“, upozoreno je iz Zavoda za javno zdravlje.

Zbog svega toga, prvi izbor, kažu ljekari, treba da budu prirodne boje od lukovine, cvekle, spanaća. Stari recepti domaćica, da ne boli glava.

Izvor: RTS