latinica  ћирилица
10/04/2017 |  16:31 | Autor: RTRS

Devetogodišnja djevojčica tužila Vladu Indije

Ridima Pandej je živi dokaz da ne možete biti premladi za borbu protiv klimatskih promjena.
Ridima Pandej (Foto: ndtv.com) -
Ridima Pandej (Foto: ndtv.com)

Ova devetogodišnja Indijka tužila je vladu svoje zemlje zato što ne radi na smanjenju emisije štetnih gasova iz fabrika, vozila i poljoprivrednih mašina.

Ona optužuje političare da su zanemarili svoju dužnost da zaštite mlade i stare u Indiji od zagađenja.

"Moja vlada nije uspjela da reguliše i smanji emisiju gasova sa efektima staklene bašte, koji izazivaju ekstremna klimatska stanja", rekla je Pandej. "To će uticati i na mene i na sve buduće generacije".

Pandej je podnijela tužbu pred Nacionalnim zelenim tribunalom, specijalizovanim sudom u Indiji koji se bavi slučajevima povrede stanja životne sredine.

Njena tužba usmerena je na Ministarstvo za životnu sredinu, šume i klimu, kao i na Centralni odbor za kontrolu zagađenja u Indiji.

Prošle nedjelje sud je zatražio od oba aparata da odgovore na tužbu u roku od dvije sedmice.

Indija, zemlja koju naseljava 1,25 milijardi ljudi, već pati zbog posljedica klimatskih promjena. Posljednjih decenija smanjenje padavina i rast temperatura doveli su do suša, teškog stanja u poljoprivredi i nedostatka pitke vode.

Takođe, raste nivo mora, tope se himalajski glečeri, a u pojedinim dijelovima zemlje dolazi do opasnih poplava.

Pandej je kćerka aktiviste za zaštitu životne sredine i nije prvo dijete u Indiji koje se pobunilo zbog zagađenja. Prošle godine je šestoro tinejdžera podnijelo tužbu zbog zagađenja vazduha u Nju Delhiju, prestonici Indije koja je grad sa najgorim kvalitetom vazduha u državi.

Od deset gradova svijeta u kojima je zabilježeno najgore zagađenje vazduha, četiri se nalazi u Indiji. Takođe, poslije Kine i SAD, Indija je najveći zagađivač atmosfere.

Izvor. B92