latinica  ћирилица
09/04/2017 |  17:08 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Edukovan hirurški kadar, potrebni bolji uslovi rada (VIDEO)

Imamo dobre ljekare, ali u tehničku opremljenost, posebno manjih zdravstvenih ustanova, treba mnogo više ulagati, poručeno je u Trebinju, na simpozijumu uglednih hirurga iz Republike Srpske i zemalja regiona.
Hirurzi - Foto: RTRS
HirurziFoto: RTRS

Ocjena struke je da je stanje u hirurgiji u Republici Srpskoj zadovoljavajuće, što potvrđuju i rezultati u primjeni savremenih metoda liječenja. Ističu da se u velikim zdravstvenim centrima razvija vrhunska hirurgija, ali da treba ulagati i u manje bolnice, kako bi usluge bile dostupnije pacijentima.

Radmil Marić, predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske, rekao je da cilj da u svim bolnicama u Srpskoj, tako i u Trebinju, hirurgija bude znatno bolja. Kaže da nadležni i resorno ministarstvo treba da posvete više pažnje razvoju hirurgije u unutrašnjosti, kako u tehničkom, tako i edukativnom smislu.

Stanje u zemljama regiona je slično. S jedne starne edukovan, stručan kadar, sa druge problem finansija i uslova za rad, koje treba unapređivati.

- Koliko smo u prilici da pratimo savremene tokove, zavisi od novca koji izdvaja država za naš rad. Hirurzi su edukovani, pa i bez maksimalne tehničke podrške postižu dobre rezultate - rekao je Nebojša Stanković, predsjednik hirurške sekicje Srpskog lekarskog društva.

Dobra vijest za pacijente koji se bore sa najtežim oblicima kancera na mozgu je da će u Srbiji uskoro biti dostupne nove metode liječenja. Ministarstvo zdravlja Srbije, nakon gama noža, kupuje i sajber nož, opremu koja nudi mogućnost liječenja za tumore koje nije moguće operisati.

Na sasatanku u Trebinju razmatrane su i teme i novine iz oblasti opšte, vaskularne, laporoskopske hirurgije i neurohirurgije.