latinica  ћирилица
05/04/2017 |  10:01 | Autor: RTRS

Uskoro stiže vakcina protiv zika virusa

Istraživači Medicinskog fakultet Bejlor u Hjustonu započeli su drugu fazu kliničkih ispitivanja nove vakcine protiv zika virusa, a rezultate bi trebalo da dobiju krajem ove godine.

Endrju Pekoš, profesor mikrobiologije i imunologije DŽons Hopkins univerziteta, smatra da vakcina ima veliki potencijal da spriječi nastanak bolesti, a zadovoljan je i brzinom kojom se klinička ispitivanja odvijaju.

Druga faza istraživanja odvijaće se u dvije etape. U prvoj, naučnici će vakcinisati 90 zdravih dobrovoljaca, kako bi odredili optimalnu dozu i mjesto ubrizgavanja. U drugoj etapi, 2.400 zdravih dobrovoljaca koji žive u oblastima gdje je rizik od zaraze najveći (Portoriko, Brazil, Peru i SAD), dobiće vakcine ili placebo, a naučnici će ih potom pratiti tokom dvije godine, kako bi uporedili učestalost infekcija kod eksperimentalne i kontrolne grupe.

Poslije toga, prelaze na treću fazu.

Iako pažnja javnosti, kada je riječ o zika virusu, jenjava, to je i dalje ozbiljna prijetnja javnom zdravlju. Primarno se prenosi ubodom komarca, ali je utvrđeno i da je seksualno prenosiv. Trudnice koje nose virus, mogu da rode djecu sa mikrocefalijom, ozbiljnim defektom koji se povezuje sa doživotnim problemima s učenjem i razvojnim poremećajima.

Izvor: B92