latinica  ћирилица
31/03/2017 |  13:22 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Na ovaj automobil se mora čekati 4 godine! (FOTO)

Kenigseg je jedna od naprestižnijih i najekskluzivnijih automobilskih marki na svijetu.
Luksuzni sportski automobil - Koenigsegg - Foto: B92
Luksuzni sportski automobil - KoenigseggFoto: B92

Da bi postali vlasnik jednog od supersportskih automobila ove kompanije morate biti veoma bogati, ali i spremni na višegodišnje čekanje na isporuku.

Osim sedmocifrene sume u evrima ili dolarima koliko košta ovaj automobil - budući vlasnik mora i da se "naoruža" strpljenjem, jer se na isporuku čeka i nekoliko godina.

Na nedavno održanom sajmu u Ženevi, vlasnik kompanije Kristijan von Kenigseg, otkrio je da je vrijeme čekanja na novu Ageru četiri do pet godina.

Automobil Kenigseg

- Trenutno kupac mora da sačeka četiri godine na isporuku automobila. Cilj nam je da listu čekanja skratimo, jer je sve teže nekome prodati auto ako mu kažete da mora da se strpi pet godina prije nego što sjedne za njegov upravljač - kaže vlasnik.

Do tako dugog čekanja dolazi zbog male godišnje proizvodnje. Kompanija trenutno izrađuje 16-20 automobila svake godine, a cilj im je da u 2017. proizvodnju povećaju na 25 vozila.

On se nada da će u narednih nekoliko godina godišnja proizvodnja dostići broj od 30 supersportskih automobila. Na taj način period čekanja bi bio skraćen za godinu-dvije.

Izvor: Agencije