latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:39 | Autor: RTRS

Koka-kola negira da su njeni napici opasni

Kompanija Koka-kola negirala je danas da njeni napici "Fanta" i "Sprajt" nisu pogodni za konzumiranje kada se kombinuju sa vitaminom C.
Koka - Kola (foto: www.thedrum.com) -
Koka - Kola (foto: www.thedrum.com)

Televizija Si-eN-eN prenijela je na svom portalu da stanovnici Nigerije bojkotuju napitke Koka-kole, pošto je sud u Lagosu presudio da bi mogli da budu "otrovni".

Koka-kola je saopštila da su tvrdnje da napici "Fanta" i "Sprajt" nisu pogodni za konzumiranje kada se kombinuju s vitaminom C "netačne i nemaju naučnu potporu", dodajući da su svi njen proizvodi bezbjedni i da strogo poštuju propise zemalja u kojima se prodaju, kao i visoke svjetske standarde u pogledu bezbjednosti i kvaliteta.

U odluci nigerijskog suda navedeno je da visoki nivo benzojeve kiseline i aditiva u popularnim gaziranim sokovima predstavlja rizik po zdravlje ljudi kada je pomiješan s askorbinskom kiselinom, prenio je Si-eN-eN, dodajući da ljubitelji napitaka kao što su "Sprajt" i "Fanta" sada imaju više razloga za zabrinutost, osim truljenja zuba.

Benzojeva i askorbinska kiselina (vitamin C) su sastojci koje međunarodna regulatorna tijela za bezbjednost hrane odobravaju i koriste se kombinovano u brojnim prehrambenim proizvodima i napicima, navela je Koka-kola u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

"Bezbjednost svih naših napitaka, uključujući 'Fantu' i 'Sprajt', potvrdila su međunarodna regulatorna tijela za hranu i bezbjednost kao što su Evropska agencija za bezbjednost hrane, američka Agencija za hranu i lijekove i nacionalna ministarstva zdravlja", naveli su iz Koka-kole.

Ta kompanija dodala je da se lokalne preporuke za nivo sastojaka razlikuju od zemlje do zemlje, ali da svi napici te kompanije ispunjavaju skup međunarodno priznatih standarda CODEX Alimentarius.

Izvor: BETA