latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:17 | Autor: RTRS

Tuberkuloza globalna opasnost, zaražena trećina svjetske populacije

U svijetu se danas obilježava Dan borbe protiv tuberkuloze.
Tuberkuloza (Foto:BigStock) -
Tuberkuloza (Foto:BigStock)

Ovaj datum izabran je jer je toga dana davne 1882. godine Robert Koh prvi put vidio, odnosno otkrio, uzročnika ove bolesti i to pod običnim mikroskopom. To je bio prvi korak ka prepoznavanju i liječenju tuberkuloze.

Procijenjeno je da se u svijetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko dva miliona ljudi umire od tuberkuloze. Od svih slučajeva zabilježenih u Evropskom regionu 80 odsto se odnosi na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Rumuniju.

Prema podacima SZO, tuberkuloza je danas globalna opasnost i smatra se da je u stanovništvu ima više nego ikada prije. Trenutno je jedna trećina svjetske populacije zaražena bacilom tuberkuloze.

Stručnjaci ocjenjuju da je to zbog toga što život savremenog čovjeka opterećuju brojni rizici po zdravlje, pogotovo u gradovima, te njihovim djelovanjem slabi zdravstveni kapacitet i imunološki odgovor čovjeka. 

Kao i prethodnih godina, Republika Srpska se i ove godine priključuje kampanji obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Kao i svake godine i ove će posebna pažnja biti posvećena zajedničkim naporima da se "niko ne zapostavi", osvrćući se na problem stigmatizacije, diskriminacije i marginalizacije, kao i na prevazilaženje prepreka u dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite.