latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:09 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Protein iz otrova pauka smanjuje posljedice šloga?

Opasna supstanca koja ubija poslije 15 minuta sadrži jedinjenje koje može da spase život
Moždani udar (Foto: Thinkstock) - Foto: ilustracija
Moždani udar (Foto: Thinkstock)Foto: ilustracija

Australijski naučnici otkrili su za sada jedinu supstancu koja može dramatično da umanji posljedice šloga, prenosi "Telegraf".

Do otkrića je došlo nakon što su istraživači univerziteta iz Kvinslenda ispitivali DNK otrova jednog od najopasnijih paukova na svijetu, Hadronyche modesta, poznatijeg kao "Pauk ljevkaste mreže", i otkrili protein koji je potpuno bezopasan, ali ima pozitivno dejstvo na moždane ćelije.

Testiranje na pacovima pokazalo je da jedinjenje umanjuje štetu na mozgu za čak 80 procenata, ukoliko se primijeni u roku od dva sata, ili 65 odsto poslije osam časova.

- Vjerujemo da smo prvi put do sad pronašli način da umanjimo posljedice oštećenja na mozgu poslije šloga - rekao je profesor Glen King sa Instituta za molekularnu nauku iz Kvinslnda.

Do šloga dolazi kad je dio mozga odsječen od krvotoka, i samim tim kiseonika, što tjera ćelije da sagorijevaju glukozu i proizvode kiselinu koja ubija neurone. Protein djeluje tako što blokira prirodnu reakciju neurona na povećanje ph vrijednosti u okolini.

Izvor: Novosti Online