latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:05 | Autor: RTRS

Uklonite pesticide sa voća i povrća

Najbolji benefiti za zdravlje dobijaju se iz cjelovite hrane, jer se tvari međusobno nadopunjuju i aktiviraju, stoga je voće i povrće najbolje pojesti s korom.
Voće i povrće - Foto: arhiv
Voće i povrćeFoto: arhiv

Kora skriva aktivne spojeve, koji imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Pigmenti koji mu daju boju snažni su antioksidansi, a njihova koncentracija najveća je u kori i tik ispod nje. Ona je i bogat izvor vlakana, koja čuvaju zdravlje crijeva, važna su za prevenciju raka debelog crijeva, a štite i krvotok, tako što snižavaju koncentraciju LDL (lošeg) holesterola.

Ali, voće i povrće treba temeljito oprati kako bi se uklonile bakterije, prljavština i eventualni ostaci hemikalija. Tehnika pranja je jako bitna. Tako ribanje četkicom pod snažnim mlazom vode uklanja štetne bakterije i nečistoću, kao i oko 80 odsto zaostalih tragova pesticida. Za bolje uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone jer djeluje na otapanje dijela hemikalija.

Pranjem ćete ukloniti veći dio zaostalih pesticida, ali ne možete ukloniti otrove korištene tokom rasta biljke. Ako je korišten vosak, treba oguliti namirnicu zbog mogućih zaostalih mikroorganizama ispod voska koje ne možete ukloniti pranjem. Takođe, kora agruma tretirana fungicidom, što je naznačeno na deklaraciji, se ne jede.

Ekološka hrana bolji je izbor za unos voća i povrća s korom, ali i namirnica uzgojena konvencionalno, uz pravilnu upotrebu zaštitnih sredstava, donosi veće benefite ako je jedete s korom. I krompirova ljuska sadrži vrijedne hranjive tvari pa bi najbolje bilo jesti ekološki uzgojen krompir s ljuskom. Ali, zelena boja kore ili klijanje uzrokuju nakupljanje otrovnog spoja solanina. Ako jedete krompir koji je već počeo klijati, klice odstranite, a koru ogulite.

Moćni sprej

Pomiješajte po čašu vode i bijelog alkoholnog sirćeta te dvije kašičice sode bikarbone. Pošpricajte namirnice sa svih strana, ostavite da djeluje od pet do deset minuta te operite četkicom pod mlazom vode.

Najviše pesticida je u jagodama, najmanje u kupusu

Teško je prepoznati pesticide, ali ako namirnica nije iz ekološkog uzgoja onda je vjerovatno tretirana. Korisno je znati koje namirnice mogu sadržati više ostataka pesticida da biste ih mogli pravilno koristiti. Američki izvještaji pokazuju da ih je najviše u jagodama, špinatu, nektarinama, jabukama i breskvama, a najmanje u kukuruzu, avokadu, ananasu, kupusu, luku i grašku.

Izvor: Agencije