latinica  ћирилица
16/03/2017 |  14:22 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Štimer u klaviru pronašao vreću zlatnika starih više od 100 godina!

Јedan klavir u Šropširu krio je fantastičnu tajnu – vreću zlatnika, za koju je sada utvrđeno da potiču iz perioda od 1847. do 1915. godine.
Zlatnici - Foto: RTS
ZlatniciFoto: RTS

Vlasnici klavira, koji su ostali anonimni, prijavili su Muzeju „Ladlou“ otkriće i predali instrument zajedno sa novčićima na procenu.

Stručnjaci su se odmah složili da su zlatnici tu skriveni sa namerom i odmah pristupili ispitivanju.

Piter Revil, stručnjak za antikvitete, opisao je otkriće kao „zapanjujuće“.

„Trenutni vlasnici su došli do muzeja i samo nam predali sve na sto. Bio sam apsolutno zapanjen. Јa sam arheolog i navikao sam da se bavim dragocjenostima, ali prije nekim srednjovjekovnim broševima“, objasnio je Revil.

Vrlo brzo je utvrđeno da je klavir, marke "Broadwood & Sons of London", prodat 1906. godine muzičkoj prodavnici u Eseksu.

Daljom istragom zlatnika utvrđeno je da se radi o takozvanim „soverenima“, zlatnicima koji potiču iz doba „zlatnog standarda“ Ujedinjenog kraljevstva.

Najstariji novčić potiče iz 1847. godine, kada je vladala kraljica Viktorija, dok je najmlađi iz 1915. godine i vremena vladavine kralja DŽordža Petog.

Stručnjaci još ne mogu precizno da procijene vrijednost, ali smatraju da bi čitavo otkriće moglo da donese „sumu koja bi vlasnicima promijenila život“.

Očekuje se da će za mjesec dana čitava istraga biti okončana.

Izvor: RTS, Bi-Bi-Si