latinica  ћирилица
13/03/2017 |  14:47 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Najveći prijatelj mozga – borovnice

Konzumiranjem čaše i po cijeđenog soka od borovnice svakoga dana može se poboljšati aktivnost mozga kod starijih ljudi, ističu naučnici koji su učestvovali u istraživanju Univerziteta "Ekseter" iz Velike Britanije.
Ljekovite borovnice (foto:thinkstock) -
Ljekovite borovnice (foto:thinkstock)

Istraživanje je sprovedeno nad zdravim ljudima između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon svakodnevnog ispijanja cijeđenog soka od borovnice, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im se ubrzalo aktiviranje mozga u različitim situacijama, prenosi Biznis insajder.

"Ukoliko po 30 mililitara soka od borovnice pijete 12 nedelja svakog dana, aktivnost mozga će se poboljšati. Borovnica vam daje energiju i pospešuje kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa", ističe DŽoena Batel sa Univerziteta "Ekseter".

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. To ukusno voće takođe se preporučuje u prevenciji raznih bolesti poput krvnih oboljenja, srčanih bolesti, regulacije šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, raka...

Osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom treba da znaju da su borovnice korisne u dijetama, zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti.

Istraživači Univerziteta "Ekseter" naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbjeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprječava i liječi simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju i koncentraciju kod starijih osoba.

Izvor: RTS, Science Daily