latinica  ћирилица
13/03/2017 |  11:41 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Australija zabranjuje nevakcinisanoj djeci upis u obdaništa!?

Vlada Australije uskoro namjerava da nevakcinisanoj djeci zabrani upis u obdaništa i predškolske ustanove širom te zemlje.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Premijer Malkolm Ternbul želi da ukine rupe u zakonu koje omogućavaju roditeljima da svjesno ne vakcinišu svoju djecu i onda ih upisuju u obdaništa, prenosi Sandej telegraf.

On je izjavio da djeca moraju da budu vakcinisana u Viktoriji i Kvinslendu. Ali, u Novom Јužnom Velsu roditelji se protive vakcinaciji, pa im je i dalje dozvoljeno da djecu upišu u obdanište uz svoj ili potpis druge ovlašćene osobe.

Nevakcinisana djeca mogu da se upišu u obdaništa u Јužnoj Australiji, Zapadnoj Australiji, Tasmaniji, u sjevernim dijelovima zemlje i na području glavnog grada.

Premijer Ternbul, koji ima troje unučića, rekao je da roditelji u Australiji imaju pravo da znaju da li su njihova djeca bezbjedna tokom boravka u obdaništima.

- Svi mi očajnički želimo da zaštitimo našu djecu, unuke i djecu drugih ljudi. Ako ne vakcinišete vaše dijete, ne samo da stavljate njegov život u opasnost, već i živote ostale djece - rekao je.

Premijer želi da se o pitanju zakona o vakcinaciji raspravlja na sljedećem sastanku Vlade.

Izvor: Agencije