latinica  ћирилица
10/03/2017 |  14:41 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

U Srpskoj oko 1.300 pacijenata oboljelih od hroničnog hepatitisa (VIDEO)

Oko 200 miliona ljudi u svijetu boluje od hepatitisa C, a čak 350 miliona oboljelih je od hepatitisa B. Lijekovi nove generacije daju nadu oboljelim da od ove, nekad neizlječive bolesti, 100 odsto ozdrave.
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com) -
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com)

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokriva tretmane liječenja hroničnog virusnog hapatitisa svih osiguranih pacijenata sa oko milion maraka, rekla je načelnica ove klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Antonija Verhaz.

- Pojavnost tih bolesti kod nas je godinama ista, a nemamo egzaktnih podataka kolika je njihova učestalost. U izvještaju Instituta za javno zdravstvo su podaci o novotkrivenim slučajevima na mjesečnom i godišnjem nivou i te brojke nisu konačne - rekla je Verhazova novinarima tokom sastanka na temu "Hepatitis C u Republici Srpskoj-analiza stanja i mogućnosti liječenja".

Ona kaže da to znači da ima i pacijenata koji nisu detektovani, te da se, kada je riječ o broju oboljelih, uvijek radi o procjenama.

Predsjednik Udruženja oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa Srpske Zdenko Simonović rekao je oboljelim od hepatitrisa C na raspolaganju nova generacija veoma kvalitetnih lijekova.

- To je svijetla tačka za oboljele od te bolesti i daje im nadu za potpuno izlječenje i uključivanje u normalne životne tokove - istakao je Simonović.

On je dodao da su ti lijekovi dostupni od prošle godine i da ih nabavlja Fond zdravstvenog osiguranja poslije sprovođenja tenderske procedure, jer su veoma skupi.

Sastanak je organizovan s ciljem informisanja i analize trenutnog stanja o pitanju epidemiološke situacije, uspješnosti i mogućnostima unapređenja kvaliteta liječenja hepatitisa C u Srpskoj.