latinica  ћирилица
10/03/2017 |  13:29 ⇒ 14/02/2023 | 10:45 | Autor: RTRS

Ko je smjestio Bakiru?

PIŠE: Siniša Mihailović

Bakir je shvatio za šta je poslužila njegova igra sa Sakibom Softićem. To je bilo jasno nakon pres konferencije, po dobijanju pisma iz Haga.
Bakir Izetbegović - Foto: klix.ba
Bakir IzetbegovićFoto: klix.ba

Shvatio je da je prevaren i da je kompletan performans poslužio u samo jednu svrhu-njegovu smjenu. Za koga je teren pripremljen isto je jasno-Denis Zvizdić .

Gotovo da mi ga je žao. Da ne znam njegova djela. I djela brojnih tzv.udruženja, koja su ga i pogurala u ovu avanturu.

Pismo Ronija Abrahama iz Haga do kraja je ogolilo igru spremljenu za Bakira. Јoš prošle godine u maju je obavjestio Sakiba Softića da mu je potrebno novo imenovanje. Da li je Softić sa ovim upoznao Izetbegovića? Nije poznato. I pored svega, a prije svega zbog agresivnosti udruženja i sarajevskih medija, Bakir nije imao izbor. Ako ne uđe u proceduru protiv sebe bi okrenuo bošnjačku javnost i medije, a ako krene doživjeće poraz. Bolan.

Ko je znao za ovo?

Mladen Ivanić sasvim sigurno. On je taj koji je otkrio da je neko pismo poslao u Hag još u junu prošle godine. Dakle, mjesec nakon pisma upućenog Softiću. On je od prvog dana tvrdio da tužba neće proći. I da ima jasan plan. Njemu su na ruku išle sve igre oko sjednica Predsjedništva. Odigrano maestralno. Što i nije bilo teško, ako se unaprijed zna igra.

A kako se ponašao ostatak opozicije u Srpskoj? Izjave i poruke su bile jasne: “Sklonite Bakira, mi ćemo Dodika” ili “Nemamo problem sa SDA već sa Bakirom”. Kao da je Bakir sam donio odluku. A ne cijela SDA. Ostatak opozicije je bio sam dio priče u velikoj igri. Nisu imali sve informacije i poslužili su za igru koju su vodili drugi.

Uloga Denisa Zvizdića je interesantna. Nije bio u Vijećnici kada je Bakir , pritisnut udruženjima i liderima ostalih bošnjačkih staranaka, odlučio da ide ka reviziji. Bio je u Beogradu. On je sljedeći lider SDA. S njim će tzv.Savez za promjene u koaliciju neopterećeni revizijom. Iako nije riješen problem vaninstitucionalnog djelovanja. Zaboraviće ga naprasno i reći da je problem otklonjen.

Sada će se okrenuti Miloradu Dodiku. Govedarica je to već uradio kada je rekao da je neprihvatanje revizije poraz Bakira i Dodika. Kakve veze ima Dodik sa pokretanjem tužbe za reviziju presude? Nema nikakve, osim za tzv. Savez za promjene, koji ponavlja mantru o Dodiku i Izetbegoviću.

Bakir je politički mrtav nakon ishoda iz Haga, koji je poznat još od maja prošle godine. Zamijeniće ga Zvizdić (živi bili, pa vidjeli). Neko , ko vuče konce, u isti koš trpa i Dodika. Razlozi su jasni, ali poruke Govedarice, Krsmanovića i sličnih su smiješne, jer Dodik sa Izetbegovićem ima vezu kao Iran sa Amerikom. Ono što je žalosno je što nije iskorišćen vrlo povoljan momenat za totalno uspostavljanje boljih pozicija Republike Srpske, a trebao je da bude. Da je bilo srpskog jedinstva u Narodnoj skupštini.

A odluka Haga je još odavno bila poznata i nije rezultat nikakve diplomatije , niti pametnih poteza pojedinaca. Dobio ju je Softić u maju 2016.

Ostalo je samo pokušaj preslagivanja političkih prilika u BiH.