latinica  ћирилица
09/03/2017 |  21:28 | Autor: RTRS

U Banjaluci trodnevni Kongres endokrinologa i dijabetologa

U Banjaluci je počeo trodnevni Kongres endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, koji će okupiti više od 300 učesnika iz Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.
Klinički centar Banjaluka - Foto: RTRS
Klinički centar BanjalukaFoto: RTRS


"Kongres promoviše struku i nauku Republike Srpske i veoma je značajan u edukativnom smislu", rekla je Srni predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske Snježana Popović Pejičić.

Pejičićeva je navela da će biti održano više od 53 predavanja u kojima će biti predstavljena dostignuća i stručni stavovi.

Prema njenim riječima, teme Kongresa posvećene su dijagnostici i terapiji dijabetesa tip jedan i tip dva, kompilkacijama ove bolesti i pridruženi bolestima.

Ona je dodala da će predavači govoriti i o temama posvećenim reproduktivnoj endokrinologiji, oboljenjima štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, dok će u pedijatrijskoj sesiji biti riječi o značaju fetalnog i neonatalnog rasta i razvoja i koliko određuje ukupnu životnu sudbinu.

Ona je istakla da je endokrinologija veoma interesantna medicinska grana, sve više aktuelna, jer su bolesti savremenog društva upravo endokrinološke bolesti.

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Svetozar Damjanović rekao je da su endokrine žlijezde sistem i ne postoje same za sebe.

"Sve one su dio organizma u kojem endokrinološki sistem reguliše homeostazu po naredbi mozga. Bitno je shvatiti da telo postoji zbog mozga, a ne radi mozga", rekao je Damjanović.

Kongresu je prisustvovala i pomoćnik ministra u resoru zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić.

Kongres organizuje Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministartva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izvor: Srna