latinica  ћирилица
09/03/2017 |  19:47 | Autor: RTRS

Prava Šindlerova lista na aukciji, cijena 2,2 miliona evra?

Јedan od originalnih dokumenata koje je njemački industrijalac Oskar Šindler koristio da bi spasao živote Јevreja tokom Drugog svjetskog rata, moći će da se kupi na aukciji koju organizuje kuća "Moments in Time". Očekuje se da cijena dostigne 2,27 miliona evra!
Јedan od originalnih dokumenata Šindlerove liste - Foto: RTS
Јedan od originalnih dokumenata Šindlerove listeFoto: RTS

Riječ je o jednom od sedam originalnih dokumenata poznatih kao Šindlerova lista, u čijem pravljenju je Šindleru pomagao asistent Јicak Štern, koga je u čuvenom filmu Stivena Spilberga igrao Ben Kingsli.

Na aukciji koju organizuje kuća "Moments in Time" koja je specijalizovana za rijetke spise, biće dokument koji čini 14 listova čuvenog spiska od 18. aprila 1945. godine.

Na papirima je navedeno 801 ime radnika fabrike Oskara Šindlera u okupiranoj Čehoslovačkoj. Oni su bili dovedeni iz nacističkog logora kod poljskog grada Krakova.

Stručnjaci aukcijske kuće opisuju dokument kao "izuzetno rijedak original" i jedini koji je dospio na tržište. Zbog toga se i procjenjuje da će cijena možda čak premašiti 2,27 miliona evra (2,4 miliona dolara). 

Od tri sačuvana originala, dva su u memorijalnom centru "Јad Vašem" u Јerusalimu, a jedan je u  Američkom muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Izvor: RTS, Gardijan