latinica  ћирилица
04/03/2017 |  08:53 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

DŽinovska rupa u Sibiru se širi - nestaju vječiti snijeg i led (VIDEO)

Usred tajge na sjeveru Sibira nalazi se džinovski krater, kojem su, zbog njegovog zastrašujućeg izgleda, lokalni stanovnici dali ime "Vrata u podzemni svijet", piše BBC.
Sibir - džinovska ruba - Foto: Screenshot/YouTube
Sibir - džinovska rubaFoto: Screenshot/YouTube

Ono što lokalne stanovnike naročito uznemirava je činjenica da se rupa neprestano povećavava u posljednjih pedeset godina.

Duboki krater “Batagajka“ nastao je kao posljedica globalnog zagrijevanja, koje je dovelo da zagrijevanja sibirskog permafrosta, područja vječitog snijega i leda, i ekstremnih topografskih i ekoloških promena u blizini korita rijeke Јane.

Na temperaturama uobičajenim za ovaj predeo, permafrost se ne zagrijeva iznad tačke topljenja. Zemlja je prošarana pukotinama u kojima se skuplja voda, koja ostaje zaleđena hiljadama godina.

Krater, koji je nastao šezdesetih godina, danas je dug jedan kilometar i dubok skoro 120 metara, a nastavlja da se širi i raste.

Uzrok nastanka kratera bila je sječa šuma, usljed koje je zemlja izgubila zaštitu.

Iako je riječ o najhladnijem području Zemlje, tlo, koje je ranije bilo u sijenci drveća i guste šume, postalo je izloženije sunčevim zracima i višim temperaturama, i počelo da se otapa.

Krater se neprestano povećava, ali pojedini naučnici, poput DŽuliana Murtona sa Univeziteta u Sasexu, u ovoj pojavi vide i dobre strane.

Slojevi zemlje na tom dijelu omogućavaju stručnjacima da saznaju više o klimi u posljednjih 200.000 godina tako što analiziraju organske i neorganske izotope. Između ostalog, došli su do značajnog naučnog otkrića: prije 125.000 godina prosječna temperatura je bila viša nego danas.

Isto tako, krater će im poslužiti da izvrše obimna istraživanja o tome kako se klima mijenjala u Sibiru za vrijeme ledenog doba, jer o tome i danas naučnici imaju vrlo malo saznanja.

Izvor: Agencije