latinica  ћирилица
02/03/2017 |  12:26 | Autor: RTRS

Naučnici razvili režim ishrane koji obnavlja pankreas

Specijalni način ishrane koji uključuje gladovanje i unos uglavnom namirnica biljnog porijekla, može pomoći u regeneraciji pankreasa, tvrde naučnici.
Povrće (Foto: Thinkstock) -
Povrće (Foto: Thinkstock)

Zahvaljujući tome, mogu se obnoviti ćelije koje proizvode insulin i time spriječiti napredovanje dijabetesa tipa 1 i 2, pišu naučnici u časopisu "Cell".

Naučnici su ispitujući miševe utvrdili da se pankreas kod ovih glodara sam regeneriše, ukoliko se stave na poseban režim tokom četiri dana u nedjelji.

Kod dijabetesa tipa 2 pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, hormona ključnog za pretvaranje šećera u energiju, a insulin koji proizvede ne funkcioniše kako bi trebalo. Neki oboleli u početku mogu da kontrolišu simptome vježbanjem i pravilnom ishranom, ali većina je na kraju prisiljena da uzima lijekove i injekcije insulina.

"Aktiviranjem obnavljanja ćelija pankreasa uspeli smo da spasimo miševe koji su bolovali od dijabetesa tipa 1 i 2 u poodmaklom stadijumu", objasnio je dr Valter Longo, gerontolog i i direktor Instituta za dugovječnost na Univerzitetu u Јužnoj Kaliforniji (SCU).

"Uspjeli smo da ponovo aktiviramo i proizvodnju insulina u ćelijama pankreasa kod ljudi koji su bolovali od dijabetesa tipa 1", rekao je on.

“Zaključili smo da smo, natjeravši miševe na ekstremnu ishranu, najpre ih izgladnjujući, a onda normalno hraneći, "naterali" i ćelije pankreasa da upotrebe neku vrstu razvojnog reprogramiranja koje je omogućilo obnovu djela organa koji je prestao da funkcioniše", kaže dr Longo.

Dijabetes tipa 1 čini pet do 10 odsto svih slučajeva dijabetesa. Bolest je dugo bez simptoma, a javlja se u detinjstvu ili adolescenciji, kada je 80 do 90 odsto ćelija pankreasa koje proizvode insulin već uništeno zbog autoimune reakcije.

Režim ishrane koji su naučnici primenili siromašan je kaloprijama, šećerima, proteinima, ali je bogat nezasićenim masnoćama.

Najsličnija je veganskoj ishrani i čine je povrtne supe, energetske pločice, čajevi, vitaminski suplementi.

Ukupan dnevni unos kalorija kreće se od 770 do 1.100 kcal u odnosu na uobičajenu dnevnu konzumaciju od 2.500 kcal za muškarce, odnosno 2.000 kcal za žene. Ranije sprovedena istraživanja pokazala su da post može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti i pojačati djelotvornost hemoterapije.

Kod osoba koje boluju od dijabetesa veći su izgledi za razvoj bolesti poput srčanog udara, sljepila, bolesti bubrega i oštećenja živaca i krvotoka. Ukoliko se ne liječi, dijabetes može toliko oštetiti djelove tijela da je ponekad neophodna čak i amputacija.

Izvor: Agencije