latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:25 | Autor: RTRS

Čović poziva na izmjene Izbornog zakona

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je večeras partnere u vlasti na iskorak kroz izmjene Izbornog zakona i poručio da je potrebno jačati sve što veže ljude u BiH, urediti odnose, ukloniti napetosti da se niko ne bi osjećao nesigurno ili suvišno u ovoj zemlji.
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (arhiva) - Foto: SRNA
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (arhiva)Foto: SRNA

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da bi već iduće srijede, 8. marta, u Predsjedništvu BiH trebalo da budu održani razgovori predstavnika ove stranke i SDA, nakon čega će uslijediti i sastanak sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost.

On smatra da bi posao u vezi sa izmjenama Izbornog zakona trebalo da bude gotov za mjesec i po dana, te da bi to pitanje trebalo da bude potpuno razriješeno do kraja ove godine.

"Hrvatski politički predstavnici okupljeni kroz Hrvatski narodni sabor ponudili su prihvatljiva rješenja koja rješavaju meritume odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija u duhu svega što smo imali na umu kada smo 1992. godine izašli na referendum da podržimo viziju nezavisne i suverene BiH, kao zemlje ravnopravnih naroda, organizvane po mjeri svih", rekao je Čović na prijemu u Sarajevu povodom 1. marta "dana nezavisnosti", praznika koji Republika Srpska ne priznaje.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati na ovim prostorima živjeli izmiješani vijekovima, te da će i dalje tako nastaviti.

On je naveo da taj zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom, ali i da "ne može biti ni građen na lažima i obmanama, već zasnovan na prihvatanju istine, ma kako gorka i teška ona bila".

Izetbegović je, na prijemu kojem nije prisustvovao niko iz Republike Srpske, izrazio uvjerenje da je "potpuna integracija BiH u EU i NATO najbolji način za postizanje bezbjednosti i prosperiteta".

BiH nema jedinstevenog zakona o praznicima tako da se 1. mart obilježava samo u dijelovima Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništom.

Srbe u Republici Srpskoj 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 1992. godine na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

Izvor: SRNA