latinica  ћирилица
01/03/2017 |  20:23 | Autor: RTRS

Izetbegović: Teško do usaglašenog odovora sudu u Hagu

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da nije optimista da bi sutra na konsultacijama sa predsjedavajućim i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem moglo doći do usaglašenog zajedničkog odgovora Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Bakir Izetbegović - Foto: klix.ba
Bakir IzetbegovićFoto: klix.ba

Izetbegović je rekao da će sutra biti održane konsultacije, a ne sjednica Predsjedništva BiH jer nema pripremljenog zajedničkog odgovora Međunarodnom sudu pravde.

"Ne trebamo se ljutiti nego prepustiti sudu da presudi, ali u međuvremenu trebamo stabilizovati prilike u zemlji, spustiti tenzije i učiniti ono što građani od nas očekuju", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su stavovi u vezi sa ovim pitanjem dijametralno različiti i da ih je teško približiti, te da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti dostavljena pojašnjenja koja je tražio.

Odgovarajući na pitanje da li od toga može da zavisi da li će biti prihvaćen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, Izetbegović je rekao da argumenti koji će biti iznesene u pismima mogu da utiču na to.

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsedništva BiH kovertirana pisma u kojima traži pojašnjenja u vezi sa statusom bivšeg agenta Sakiba Softića koji je podnio reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je za sutra zakazao neformalne konsultacije članova Predsjedništva BiH povodom vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

Izvor: SRNA