latinica  ћирилица
01/03/2017 |  18:56 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Prnjavor: Vlasnik privatnog preduzeća izgradio školu (VIDEO)

Da djela govore više od riječi pokazao je prnjavorski privrednik Drago Malinović! Iako je do sada donirao milione, u javnosti je gotovo neprimijetan... Ali ne i djela koja je ostavio budućim generacijama...
Prnjavor: OŠ "Branko Ćopić" - Foto: RTRS
Prnjavor: OŠ "Branko Ćopić"Foto: RTRS

Čim je prepoznao problem, njegovi saradnici uhvatili su se posla. Na temeljima više od šest decenija stare škole nikla je nova školska zgrada. Stari dio zgrade Osnovne škole "Branko Ćopić", koji je predstavljao opasnost i za učenike i za nastavnike dobio je nove učionice i namještaj.

- Sada imamo četiri učionice više, dvije u prizemlju, dvije na spratu, a što se tiče organizacije nastavnog procesa sada je mnogo olakšan jer imamo dovoljno prostora kada je u pitanju predmetna nastava - ističe direktor škole Rajko Aleksić.

Da je Drago Malinović sagradio školsku zgradu piše na ulazu u školu. Ni on ni njegovi saradnici o tome ne pričaju i nerado se pojavljuju u medijima. Skromno, kažu, samo su htjeli da i druge podstaknu na slične humanitarne akcije.

- Mi smo predložili da bi bilo dobro da se pomogne ljudima, da se napravi nešto, on je to prihvatio to je bilo to - kaže Željko vuković iz preduzeća "Komerc Mali" iz Prnjavora.

U novim i funkcionalnim učionicama učenici već dvije godine pohađaju nastavu. U upravi škole kažu da im je svaki učenik važan, pa je tako za samo jednog đaka koji dolazi u invalidskim kolicima urađen lift. Tako može ravnopravno da radi sa ostalima u tzv. plavoj sobi.

- Plava soba je jedna posebna prostorija za individualan rad sa učenicima, prije svega, sa smetnjama u razvoju ali i jedna multimedijalna prostorija - ističe Јelena Radivojević Stupar, školski psiholog.

Škola je izgradnjom novog objekta stvorila uslove za funkcionalno odvijanje nastave. Njihov donator i zadužbinar Drago Malinović neće na tome stati, pa zajednički planiraju i uređenje dvorišta. Iako živi u Beogradu i daleko od očiju javnosti građani Prnjavora cijene ono što je do sada uradio i zahvalni su mu.

Malinović je godinama veoma uspješan preduzetnik. Pomagao je, kažu, i ranije ali je očito da to ne čini zbog novca, medija i slave već iz ljudske potrebe da pomogne.