latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:35 | Autor: RTRS

Đokić: Predstavnici Srpske na nivou BiH da poštuju skupštinske zaključke

Predsjednik Socijalističe partije Petar Đokić očekuje da će predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH poštivati nedavno usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, bez obzira što nisu glasali za njih.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

"Mi nismo ni tražili od SDS-a, niti od opozicije, koja učestvuje u vlasti u BiH, da ne rade u institucijama BiH", rekao je Đokić novinarima u Beogradu, navodeći da je od njih samo traženo da nakon sjednice Narodne skupštine Srpske, kada nastave da rade dalje u zajedničkim institucijama BiH, zahtijevaju da na dnevni red budu stavljena prethodno otvorena vrlo ozbiljna politička pitanja.

On je napomenuo da su ta tri ključna pitanja - angažovanje stranaca u Ustavnom sudu BiH, što treba definitivno zaključiti, kao i reforma pravosudnog sistema u BiH, u dijelu reorganizacije i promjene u radu Suda i Tužilaštva BiH, te mehanizam koordinacije.

"To su tri ključna pitanja, a ima ih još. Kako mi da se krećemo u realizaciji Reformske agende, koja nas vodi ka EU, ako nećemo provoditi ono što je preuzeta obaveza iz Reformske agende, kao što je mehanizam koordinacije", rekao je Đokić.

On je naveo da je od opozicije u Srpskoj traženo zaključkom, koji oni nisu hjteli da prihvate, da ta pitanja postave kao jasan politički zahtjev i da bez odluka te vrste ne kreću dalje ka nekim novim odlukama.

"Nije tačno da mi zahtijevamo da oni ne rade u Savjetu ministara BiH, niti u bilo kojoj instituciji", naglasio je Đokić.

On je istakao da se ne smije dopustiti, niti desiti da se ova situacija /sa revizijom presude/ okonča kao da se ništa nije desilo i da se ništa ne promijeni.

"U tom slučaju bi se pokazalo da je Bakir Izetbegović svemogući čovjek i da je on završio posao za svoj narod na nelegalan način, uzurpacijom vlasti. I na kraju, moglo bi se shvatiti da je to uradio uz pomoć Srba, što mi ne želimo da dopustimo", napominje Đokić.

On je istakao da se mora učiniti sve da se spriječi takva samovolja, danas od Izetbegovića, a sutra od bilo koga drugog po nekom drugom pitanju.

"Očekujemo da će, bez obzira na to što nisu glasali za zaključke Skupštine Republike Srpske, ozbiljno shvatiti da je ovo, ipak, odluka Narodne skupštine i to ogromne većine", rekao je Đokić.

On je podsjetio da je 46 glasova usvojilo te zaključke i na taj način obavezalo i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH na određeno djelovanje.

"Mi očekujemo da će oni te zaključke poštivati, jer i mi smo uvijek poštivali zaključke, koje je u nekim ranijim vremenima donosila Skupština, kada su oni bili većina i kada su odgovarali za ključne poslove u Republici Srpskoj", istakao je Đokić.

Izvor: SRNA