latinica  ћирилица
01/03/2017 |  14:37 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

SNSD: Prvi mart je povod za izbijanje tragičnih sukoba

Savez nezavisnih socijaldemokrata poručio je da 1. mart nije i ne može biti praznik BiH, već da predstavlja isključivo povod za izbijanje tragičnih ratnih sukoba.
SNSD Milorad Dodik - Foto: RTRS
SNSD Milorad DodikFoto: RTRS

Ti ratni sukobi nastali su, kao i u slučaju pokretanja revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, preglasavanjem i ignorisanjem volje konstitutivnih naroda u BiH, saopšteno je iz SNSD-a.

SNSD podsjeća da u BiH nikada nije usvojen Zakon o praznicima, pa se, u skladu sa tim, nijedan praznik ne može nazivati praznikom BiH, a pogotovo ne tragični "1. mart".

"Takođe, podsjećamo javnost da je pitanje praznika u nadležnosti entiteta, pa je tako prema Zakonu o praznicima Republike Srpske, a bez obzira na zle namjere i želje Bakira Izetbegovića, jedan od republičkih praznika Dan Republike, koji se obilježava 9. januara", navedeno je u saopštenju.

SNSD smatra da aktuelni politički trenutak u BiH zahtijeva jedinstvo političkih faktora iz Republike Srpske, i konstatuje "da oni koji ignorišu i koji su spremni pogaziti zaključke najviše zakonodavne institucije Srpske, saučestvuju sa onima koji danas slave takozvani dan nezavisnosti u pokušaju ponižavanja Republike Srpske i njenih građana".

Izvor: Srna