latinica  ћирилица
01/03/2017 |  13:16 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Đokić-Dačić: Moguć uticaj i "drugih strana" na Sud (VIDEO)

Na sastanku "bratskih”"socijalističkih partija, Petar Đokić i Ivica Dačić razgovarali su o prevazilaženju krize nakon zahtjeva za reviziju tužbe za genocid.
Sastanak: Dačić - Đokić - Foto: RTRS
Sastanak: Dačić - ĐokićFoto: RTRS

Konstatovali su da iako nema osnova za tužbu, ne treba biti neoprezan jer nije isključeno da se upletu i neke druge strane koje bi izvršile uticaj na Sud.

U januaru, naizgled uspješan sastanak delegacije BiH sa Vladom Srbije u Beogradu, mjesec dana kasnije sve pada u vodu. Potpredsjednik Vlade Srbije kaže da mu nije jasno zbog čega je Bakir Izetbegović vratio odnose za deset godina unazad. Međutim konstatovao je da je na Srbiji sada da se odbrani.

Dačić je naveo da Izetbegović sve predstavnike drugih naroda praktično smatra "ostatkom" i ne uvažava, niti traži njihovo mišljenje za pokretanje određenih postupaka, kao što je bio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- Srbija je životno zainteresovana za odnose u regionu jer tu živi veliki broj Srba. Želimo da se sva pitanja rješavaju dijalogom - istakao je Dačić.

Iako je kroz ovaj proces napadnuta Srbija, krajnja meta je Republika Srpske, svjestan je Petar Đokić koji ističe da se mora sačuvati oprez jer se nikad ne zna kad bi na nekom nivou mogao da proradi uticaj koji je iznad prava i pravde i koji bi uticao na sud.

- Mi se toga plašimo i zato mislimo da u ovom trenutku ne smijemo biti neoprezni, nego, naprotiv, treba da budemo budni i u ovoj fazi okončati ovaj proces, tako što će se okončati ova inicijativa koju je nelegalno pokrenuo Izetbegović u ime BiH - naveo je Đokić.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić dogovoreno je i da se ubrzo održi sjednica zajedničkog energetskog komiteta o mogućoj saradnji u energetskom sektoru Srpske i Srbije.

Lideri Socijalista sa dvije strane Drine dali su podršku Aleksandru Vučiću za predsjednika Srbije. Predsjednički izbori biće raspisani sutra u 13 časova.