latinica  ћирилица
01/03/2017 |  07:57 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Banjaluka: Premijerno prikazan film "Na mliječnom putu" (FOTO)

Film "Na mliječnom putu", scenariste i reditelja Emira Kusturice, premijerno je sinoć prikazan u multipleksu "Palas" u Banjaluci.
Promocija filma "Na mliječnom putu" - Foto: RTRS
Promocija filma "Na mliječnom putu"Foto: RTRS

Banjalučkoj premijeri prisustvovao je Kusturica, dio ekipe koja je tri ljeta danonoćno i predano radila na ovom ostvarenju, mnogobrojni građani, zvanice iz kulturnog, javnog i društvenog života.

Kusturica je istakao da je film rađen tri godine u teškim okolnostima.

"Ideja je bila da pejzaž govori više o unutrašnjem sadržaju likova u filmu. To je stari patent koji je sada proradio", rekao je novinarima Kusturica, nakon premijere filma.

On je naglasio da je film vezan za primarnu emociju i da je prihvatljiv za sve ljude.

"Svaki čovjek komunicira metaforama jer je emocija krajnje komplikovana stvar. U filmu su prikazane tri istinite priče - o ženi koja je bježala od oficira međunarodnih snaga u BiH koji je u nju bio zaljubljen, zatim o Srbinu iz Konjica, koji je tjerao ovce u minsko polje da bi ga prešao i treća o čovjeku iz Avganistana, koji je preživo hraneći zmiju", naveo je Kusturica.

On je zahvalio publici koja ga je na kraju filma pozdravila dugotrajnim aplauzom.

U multipleksu "Palas" Srni je ranije rečeno da je interesovanje za film "Na mliječnom putu" ogromno i da su sve karte rasprodate. Na redovnom repertoaru ovog bioskopa, film će biti od četvrtka, 2. marta.

Film prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda - u vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost - kako svoju, tako i svoje zemlje.

U priči o ljubavnom trouglu i ratnom razaranju devedesetih godina 20. vijeka na ovim prostorima, glavne uloge tumače Emir Kusturica, Monika Beluči, Sloboda Mićalović, te Predrag Miki Manojlović.

Nakon Banjaluke, "Na mliječnom putu" premijerno će biti predstavljen i publici u Trebinju i Bileći danas, Višegradu u četvrtak, 2. marta, te u Foči u petak, 3. marta.