latinica  ћирилица
23/02/2017 |  11:43 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Najgori skijaš na svijetu popraviće vam dan (VIDEO)

Priča Adriana Solana (22) skijaša trkača iz Venecuele je za film, i to komediju, nego za naslove na stranicama sporta.
Adriano Solano - Foto: Screenshot/YouTube
Adriano SolanoFoto: Screenshot/YouTube

Optužili su ga za terorizam, potom da je ekonomski emigrant, a bio je u zatvoru, nakon čega je deportovan. Međutim, uprkos bezbrojnim preprekama, Adrian Solano je stigao do Lahtija da bi nastupio na Svjetskom prvenstvu u skijaškom trčanju. Ali bio je posljednji u kvalifikacijama sprinta na 1,6 km, dok na 10 km nije izdržao do kraja trke.

Ne treba biti skijaški stručnjak pa se ne nasmijati na njegove egzibicije, jer su sudije rekle da nisu vidjeli goreg takmičara, ali zato je Kolumbijac na drugoj strani, najviše na društvenim mrežama, pobrao simpatije širom svijeta.

Tokom svojih nastupa Solano se borio i sa snijegom i sa skijama. Padao je, svako malo se odmarao i na kraju nekako stigao do cilja kvalifikacija trke na 1,6 km. U cilj je ušao s osmijehom na licu.

- Sretan sam jer sam došao do cilja, iako u Lahtiju uopšte nisam imao priliku da treniram - rekao je Adrina.

Mediji su ubrzo otkrili kako je njegov put do Finske bio dramatičan. Na SP je krenuo prije mjesec dana iz Venecuele na pripreme u Švedsku, ali ge je na presjedanju u Parizu zaustavila francuska policija. Prvo su ga osumnjičili da je terorista, a zatim ekonomski emigrant.

- Nisu mi vjerovali da sam skijaš trkač iz Venecuele. Diskriminisali su me samo zbog mog odijevanja, boje kože i izgleda - kaže on.

- Policija mu se smijala, svi su tvrdili kako u Venecueli nema snijega - naveo je njegov trener Cesar Baena, objasnivši da je Adrian naporno trenirao na skijama na točkićima.

Na kraju su ga deportovali nazad u domovinu. Ostao je i bez novca za novo putovanje, pa je namjeravao da odustane od čitave priče. Ali, u Finskoj su čuli za njegovu želju da se okuša na SP, pa su preko društvenih mreža skupili novac za kartu i put.

- U drugom pokušaju izbjegao sam Francusku i stigao do Finske - dodao je.

U Lahti je stigao samo nekoliko sati prije kvalifikacija na 10 km. Nastupio je, ali je na polovini staze odustao. Nakon prvih 3,5 km je imao više od pola sata zaostatka za vodećim.

U današnjim kvalifikacijama sprinta na 1,6 km ipak je stigao do cilja.

- Mogao sam biti bolji da nisam izgubio mjesec dana treninga - kaže Adrian i ne odustaje od skijanja.