latinica  ћирилица
22/02/2017 |  08:45 | Autor: RTRS

Autizam može da se detektuje u prvoj godini života

Tim američkih naučnika je otkrio da autizam može da se detektuje mnogo prije nego što se pojave prvi simptomi i da njegove naznake mogu da se pokažu korišćenjem magnetne rezonance.
Beba - ilustracija (foto: www.yumama.com) -
Beba - ilustracija (foto: www.yumama.com)

Trenutno je pouzdanu dijagnozu autizma moguće dobiti najranije u periodu od dvije godine, a to je već uzrast kada pojedini problemi dostignu visok nivo, poput nemogućnosti sastavljanja složenih rečenica ili uspostavljanja kontakta očima.

Nova studija koja pokazuje da autizam može da se dijagnostikuje u prvoj godini života predstavlja važno otkriće koje će pomoći ljekarima da predvide rizik od razvoja autizma.

Otkrića bi mogla da dovedu do ranog testa pa čak i terapije koja djeluje dok je mozak prilagodljiviji.

Studija je objavljena u časopisu "Nejčer", a istraživanju je podvrgnuto 148 beba za koje se smatralo da imaju povećan faktor rizika od razvijanja autizma jer imaju starijeg brata ili sestru s tom dijagnozom.

Sve bebe starosti 12 i 24 mjeseca su prošle magnetnu rezonancu. Poređenja radi, u istraživanje je uključeno i 40 beba koje su imale nizak nivo rizika da razviju autizam.

Otkriveno je da su bebe koje su kasnije razvile autizam imale mnogo brži rast nabora na površini mozga od djece koja nisu razvila autizam. Taj brži rast nabora je povezan i sa pojavom tipičnih simptoma autizma u drugoj godini života, kao što su zakasnjeli govor i neuključivanje u igru.

"Sada imamo mogućnost da identifikujemo djecu koja će vjerovatno biti autistična, a to nam omogućava da intervenišemo prije pojave prvih znakova autizma", rekao je profesor DŽozef Piven, jedan od istraživača na ovom projektu.

Istraživači su na osnovu svih informacija koje su dobili iz ove studije stvorili algoritam koji im je omogućio da u čak 80 odsto slučajeva uspješno predvide da li će beba razviti autizam do druge godine života.

Izvor: B92