latinica  ћирилица
21/02/2017 |  09:58 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Znate li za nacističku prošlost Fante?

Znate li kako je nastalo popularno gazirano piće Fanta?
Fanta - Foto: Getty Images
FantaFoto: Getty Images

Sa više od 100 okusa širom svijeta, Fanta je jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića s voćnim okusom. Iako je sada proizvodi Koka-kola, zapravo je nastala u nacističkoj Njemačkoj.

Kompanija Koka-kola došlo je u Njemačku 1929. godine. Rej Pavers, doseljenik iz Amerike, počeo je puniti boce Koka-kolom u Njemačkoj te je svojim trudom i ambicijom uvelike doprinio razvoju firme. U periodu od samo četiri godine, Koka-kola je u Njemačkoj prodavala 100.000 sanduka godišnje.

Kada je 1933. godine Adolf Hitler došao na vlast, Pavers se već bio suočio s brojnim poteškoćama zbog nacističkog protivamerikanizma i protivkapitalizma, ali je ipak uspio zadržati firmu dalje od vlade, te su do 1939. godine u Njemačkoj postojale 43 tvornice za punjenje boca i više od 600 lokalnih distributera.

Koka-kola iz Njemačke

Pavers je 1938. godine poginuo u automobilskoj nesreći, a zamijenio ga je Nijemac Maks Kajt, koji se posvetio firmi i postao još uspješniji od Paversa. Njegova izvanredna marketinška strategija uvjerila je ljude da je Koka-kola zapravo njemački proizvod, a ciljna grupa (pod motom "Mach doch mal Pause" - Hajde, uzmi pauzu) bili su industrijski radnici. Koka-kola je bila jedan od tri glavna sponzora Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, kada je Hitler bio ponosni domaćin narodima iz cijelog svijeta.

Međutim, početkom Drugoga svjetskog rata, Kajtu je postajalo sve teže nabaviti sirup Koka-kole za pravljenje ovog pića. Ostao mu je samo još jedan izbor- izmisliti novo piće.

Od Kole do Fante

Pogledao je sastojke koji su mu bili na raspolaganju, uglavnom ostatke iz drugih prehrambenih industrija i napravio novi narandžasti sok. Čak je i organizovao takmičenje za naziv novog pića, pod motom "Poslužite se maštom". Na njemačkom jeziku "mašta" se kaže "Fantasie". Tada je njemačkome prodavaču DŽou Kipu osvanula ideja za Fantu.

Novi narandžasti sok je postao popularan kao i Koka-kola i zbog njega su tvornice za punjenje boca ostale raditi širom Njemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Njemačkoj i u okupiranim zemljama.

Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Evropi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Njemačkoj pripremaju slasni "Fantakuchen" (Fanta kolači).

Po završetku Drugog svjetskog rata kompanija je prestala proizvoditi Fantu, ali kada se Pepsi počeo širiti u 1960-ima, Koka-kola je vratila Fantu i počela je prodavati i u Americi.

Izvor: Indeks