latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:26 | Autor: RTRS

Autizam se može otkriti u prvoj godini života

Tim američkih naučnika otkrio je da se autizam može detektovati mnogo prije nego što se pojave prvi simptomi putem magnetne rezonance.

Pouzdanu dijagnozu autizma trenutno je moguće postaviti najranije u dobi od dvije godine, a to je već uzrast kada pojedini problemi poput nemogućnosti sastavljanja složenih rečenica ili uspostavljanja kontakta očima dostignu visok nivo.

Nova studija pokazuje da se takva dijagnoza može postaviti u prvoj godini života što predstavlja veliki korak koji će pomoći ljekarima da predvide rizik od razvoja autizma.

Otkrića bi mogla dovesti do ranog testa i terapije koja djeluje dok je mozak prilagodljiviji. Naučnici su istraživali 148 beba za koje se smatralo da imaju povećan faktor rizika od autizma, jer imaju starijeg brata ili sestru s tom dijagnozom.

Sve bebe su sa 12 i 24 mjeseca prošle magnetnu rezonancu. Poređenja radi, u istraživanje je uključeno i 40 beba koje su imale nizak nivo rizika. Otkriveno je da su bebe koje su kasnije razvile autizam imale mnogo brži rast nabora na površini mozga od djece koja nisu razvila autizam. Taj brži rast nabora povezan je i s pojavom drugih simptoma u drugoj godini života, kao što su zakasnjeli govor i neuključivanje u igru.

- Sada imamo mogućnost da identifikujemo djecu koja će vjerovatno biti autistična, a to nam omogućuje da intervenišemo prije pojave prvih znakova autizma -  rekao je profesor DŽozef Piven.

Istraživači su na osnovu svih informacija koje su dobili iz ove studije kreirali algoritam koji im je omogućio da u čak 80 odsto slučajeva uspješno predvide da li će beba razviti autizam do druge godine života.

Izvor: Agencije