latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:59 | Autor: RTRS

Do zdravog srca pomoću ovih namirnica

Zdrava ishrana i fizička aktivnost su bitne ukoliko želite da imate dug život i zdravo srce. Međutim, stručnjaci ističu i važnost namirnica koje treba unositi da bi se sačuvalo srce i poboljšao imunitet.
Orašasti plodovi (Foto: Thinkstock) -
Orašasti plodovi (Foto: Thinkstock)

Ako zamijenite beli hljeb sa hljebom koji sadrži žitarice sa cijelim zrnom, smanjićete rizik od koronarne bolesti i srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene prednosti koje donose žitarice sa cijelim zrnom.

Orašasto voće možda ima visok nivo masnoće, ali mononezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

Osobe koje redovno konzumiraju dvije štangle čokolade, sa 70 odsto kakaa, imaju poboljšan protok krvi. Naime, polifenolim u tamnoj čokoladi oslobađa azotni oksid koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšava protok krvi i smanjuje agregaciju trombocita, što jača srce.

Avokado je bogat vitaminom B, posebno B5 koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura i monozasićene kiseline i proteini koji su nalaze u njemu, smanjuju prekomjerni apetit.

Omega-3 ulje može se naći u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlično je za zdravlje srca. Trebate uključiti u ishranu omega-3 ulje iz sva tri izvora da bi se ostvario balans.

Bundevine sjemenke imaju magnezijum koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrže i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osjećaju sitosti i gubljenju kilograma.

Nedavna studija pokazala je da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija što dovodi do srčanih oboljenja.

Izvor: RTS