latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:45 | Autor: RTRS

Obrok koji mnogi potcenjuju, a jača i štiti organizam

Pravilna ishrana osnovni je preduslov za normalno funkcionisanje odbrambenog sistema organizma, naročito zimi kada virusi gripa vrebaju sa svih strana.

To praktično znači da bi osim uobičajene zimnice, svakodnevni jelovnik trebalo da bude obogaćen i svježim povrćem, koje je inače nedovoljno zastupljeno u zimskoj ishrani našeg stanovništva.

Za mnoge je salata od svježeg povrća tek uzgredna pojava na trpezi, što je apsolutno pogrešno. Izbjegavanjem svježe salate lišavamo organizam važnih sastojaka, naročito vitamina C, provitamina A, kao i drugih važnih sastojaka, podvlače nutricionisti.

Zimi se posebno preporučuje paradajz, bilo u obliku salate, soka ili pirea, jer sadrži brojne dragocjene sastojke važne za očuvanje zdravlja. Јedino bi upotreba kečapa trebalo da se ograniči, jer sadrži osam kalorija više od sladoleda.

Osim povrća, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima i voće, posebno agrumi i kivi, zbog obilja vitamina C, važnog antioksidansa koji povećava otpornost prema infekcijama, karakterističnim za zimski period. Osim toga, redovno konzumiranje voća održava zdrave desni, ubrzava zarastanje rana i održava tonus organizma spriječavajući umor.

Izvor: Novosti.rs