latinica  ћирилица
16/02/2017 |  21:26 | Autor: RTRS

Zemlja ima novi skriveni kontinent!

Kako navodi novo istraživanje, koje je objavilo Američko geološko društvo, kontinent nazvan Zelandija se nalazi u tihom okeanu, sakriven je i "prikačen" na Novi Zeland.
Novi kontinent Zelandija (Foto:  Nick Mortimer et al, doi: 10.1130/GSATG321A.1.) -
Novi kontinent Zelandija (Foto: Nick Mortimer et al, doi: 10.1130/GSATG321A.1.)

Tim od 11 naučnika je istraživao i došli su do saznanja da su Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo dio ogromne ploče koja se prije nekoliko desetina miliona godina odvojila od Australije.

Studija je utvrdila da je potopljeno čak 94 posto ovog kontinenta, uglavnom kao rezultata proređivanja kontineta prije nego što je došlo do pucanja superkontineta.

- Na osnovu različitih dokaza smo utvrdili da Zelandija nije skup djelimično potopljenih kontinenata, već je koherentan kontinent - zaključuje se u istraživanju.

Debljina kore Zelandije je u rasponu od 10 do 30 kilomeatra i otrpilike je veličine Indije.

Vjeruje se da se odvojila od Antarktika prije oko 100 miliona godina, a zatim opet od Asutralije prije 80 miliona godina.

- Naučna vrijednost Zelandije nije njeno klasifikovanje kao kontinenta na listi, već to što će istraživanje nje da doprinese geološkim studijama i novim otkrićima o dalekoj prošlosti - naveli su istraživači.

Izvor: Blic